1

Αγαπητοί αναγνώστες του Carpmania.gr, χαίρετε!

Συνεχίζοντας από εκεί που μείναμε στο προηγούμενο μας άρθρο, ξεκίνησα με την συγγραφή του δεύτερου μέρους, στο οποίο όπως είχα υποσχεθεί, θα αναφερόμασταν στα μεγάλα αρπαχτικά του νησιού μας. Όταν συνειδητοποίησα τον τεράστιο όγκο του συγγράμματος, είδα πως δεν είχα άλλη επιλογή από το να το χωρίσω σε πιο μικρά μέρη, στα οποία να γίνεται αναφορά ανά είδος και όχι όλα μαζί. Αλλά, ακόμη και τα ανά είδος άρθρα, μου βγήκαν τεράστια και κουραστικά, οπότε, αναγκαστικά τα χώρισα εκ νέου ανά θεματολογία.

bablekisΤα ιχθύδια μετά την εκκόλαψη τους έχουν στο κάτω μέρος του σώματος το λεκιθικό σάκο που είναι γεμάτος με θρεπτικά στοιχεία με τα οποία τρέφονται κατά τις πρώτες μέρες τις ζωής τους. Στη συνέχεια και μέχρι την ηλικία των πρώτων 3-4 εβδομάδων τρέφονται με διάφορους πλαγκτονικούς οργανισμούς. Στη συνέχεια η τροφή του αποτελείται κυρίως από υδρόβια ζωικά είδη που ζουν στον πυθμένα καθώς και από σπόρους, αποσυντιθέμενη υδρόβια βλάστηση και ιχθύδια.
Ο κυπρίνος στερείται δοντιών και στομάχου. Ο τεμαχισμός της τροφής γίνεται με τη βοήθεια των ισχυρών φαρυγγικών δοντιών τα οποία βρίσκονται στο πάνω μέρος του οισοφάγου. Λόγο ότι δεν έχει στομάχι ,το μήκος του έντερου είναι πολύ μακρύ και ξεπερνά το μήκος του σώματος.

CatchReleaseΈνα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολεί τους carpers της Ελλάδας αλλά και όλου του κόσμου είναι η ηλικία του κυπρίνου. Υπάρχουν πολλές και διάφορες θεωρίες που ασχολούνται με το πόσα χρόνια ζει ένας κυπρίνος και από πλευράς μας έχουμε διαβάσει αρκετά γι'αυτό το θέμα.

f1-carppF1 Carp Υβρίδια Κυπρίνου

Τον τελευταίο καιρό διαβάζοντας αρκετά site από λίμνες του εξωτερικού παρατηρώ μία νέα μόδα να γεννιέται στην Μεγάλη Βρετανία. Αυτή η νέα μόδα ονομάζεται F1 carp.

barvos1Μεταξύ όλων των κυπρινίδων των Ευρωπαϊκών γλυκών νερών, ένα από τα πιο περιζήτητα απ’ τους ερασιτέχνες ψαράδες είναι αναμφίβολα το σκαρούνι ή μπριάνα (Barbus barbus).

Αυτό το ψάρι είναι περιζήτητο για πολλούς λόγους: μερικές φορές φτάνει σε σημαντικές διαστάσεις (μερικές μπριάνες, σπάνια όμως φτάνουν το βάρος των 4 κιλών). Τσιμπά σε μεγάλη ποικιλία δολωμάτων. Μπορεί να ψαρευτεί με διάφορες μεθόδους βυθού. Έχει άμυνα με μεγάλο ενδιαφέρον και το κρέας του, τέλος, όσο κι αν έχει πολλά κόκαλα είναι πολύ νόστιμο αν παρασκευαστεί με τον κατάλληλο τρόπο.

foto11. Συστηματική κατάταξη

Οικογένεια : Cyprinidae

Γένος : Cyprinus

Είδος : Cyprinus carpio (Linnaeus, 1758)

rainbowtroutτου Αθανάσιου Παλαιοκώστα (www.fishtop.gr)

Η προέλευση της ιριδίζουσας πέστροφας είναι από τη Β.Δ. Αμερική, από όπου το 1881 μεταφέρθηκε στην Ευρώπη από ευρωπαίους μετανάστες, οι οποίοι την ίδια περίπου περίοδο , μετέφεραν τον κυπρίνος στις Η.Π.Α.

Η ιριδίζουσα πέστροφα διαδόθηκε σε όλες σχεδόν τις χώρες και εγκλιματίσθηκε αμέσως. Οι πρώτες ποικιλίες που καλλιεργήθηκαν ήταν οι Kamloops και Shasta. Αυτές οι ποικιλίες καλλιεργούνται ακόμη και σήμερα.

perch1Η πέρκα (Perca fluviatilis) είναι αρκετά κοινή στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη. Μπορούμε να πούμε πως είναι εξαπλωμένη σ’ όλα τα νερά της Ευρώπης, επειδή βρίσκεται και στις νότιες περιοχές, που χαρακτηρίζονται από βαθιά νερά με αρκετή υποβρύχια βλάστηση.

Τεράστια ποσότητα από πέρκες πολύ μεγάλων διαστάσεων υπάρχουν στις λίμνες και τους ποταμούς του Βορρά, στη Σουηδία και τη Νορβηγία, στη Φιλανδία καθώς και στα Ρώσικα ποτάμια και έλη. Μικρές και μεγάλες πέρκες είναι κοινές και στην βορειοδυτική Ευρώπη. Είναι πολύ κοινές στα γλυκά νερά της Γαλλίας, της Ιταλίας

και σχεδόν σε όλα τα εσωτερικά ύδατα της βόρειας Ελλάδας, οι οποίες βρέθηκαν εκεί μετά από εμπλουτισμούς. Η πέρκα είναι ένα από τα πιο συμπαθητικά ψάρια και γι’ αυτό υπάρχει μια εύκολη εξήγηση.

tourna8Πριν περιγράψουμε το ψάρεμα της τούρνας, θα έπρεπε εντούτοις να δώσουμε ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες, για να γίνει κατανοητό στον αρχάριο, πως είναι απαραίτητο να μην αποθαρρύνεται αν περάσουν μερικές μέρες χωρίς να πιάσει τίποτα. Υπάρχουν μέρες κατά τις οποίες, για τελείως άγνωστους λόγους, οι τούρνες δεν τσιμπούν καθόλου, ενώ σε άλλες συνθήκες φωτός ή θερμοκρασίας των νερών, τα ψάρια ρίχνονται με όρεξη σε οποιοδήποτε σερνόμενο δόλωμα.

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com